Democracy X logo

Ambitiøst madprojekt vil på bare to år motivere 10 pct. af Brøndbys borgere til at ændre madvaner

Projekt ’Det længste bord’ skal sætte gang i en bevægelse mod mere madglæde og madvaner, der er bedre for klima, natur og det enkelte menneskes sundhed.

Tilbage

Projekt ’Det længste bord’ i Brøndby, som Novo Nordisk fonden støtter med 6 mio. kr., skal sætte gang i en bevægelse mod mere madglæde og madvaner, der er bedre for klima, natur og det enkelte menneskes sundhed. Bag initiativet står entreprenør Claus Meyer sammen med Meyers Madhus, Brøndby Kommune og den erhvervsdrivende fond Democracy x.

Med 50 liter grøn ærtesuppe, 300 kuvertbrød, og litervis af hjemmelavet hyldeblomst-limonade blev ’Det længste bord’ i denne uge kickstartet med en fællesspisning i Kulturhuset Brønden i Brøndby Strand. Mere end 100 lokale ildsjæle, repræsentanter for foreninger og madglade borgere var mødt op for at høre mere om projektet – og for at smage den lækre suppe, som Claus Meyer og frivillige fra lokalområdet havde lavet.

Brøndby Kommune med godt 40.000 borgere vil de kommende to år danne rammen for et af Danmarkshistoriens største madeksperimenter, hvor borgerne selv – gennem deres foreninger, klubber og andre hverdagsfællesskaber – skal sprede mere grønne og sunde madvaner til hinanden.

”Brøndby er den første kommune, der bliver en ”rugekasse” for et projekt i en størrelsesorden som denne. Vi drømmer om, at om to år, vil 4000 ud af Brøndbys 40.000 borgere kunne sige: vi holder mere af grøntsager end før, vi gik i gang, vi spiser mere planteorienteret i dag, og vi gør det med glæde. Den åbenbaring vil vi dele med vores naboer, familie, venner og kolleger”, var budskabet fra entreprenør og idémand bag ’Det længste bord’, Claus Meyer, da han talte til den fyldte sal i kulturhuset under det infomøde, der kickstartede projektet.

Madvaner bygger på normer og erfaringer. Kerneideen i projektet er derfor at sprede gode madvaner gennem fællesspisninger, som borgerne arrangerer for og med hinanden - og ved at udvikle nye mad- og måltidskompetencer gennem mad- og bagekurser, hvor både lokale borgere og nationale kapaciteter står for undervisningen. Projektet vil desuden støtte lokale fællesskaber og ildsjæle med at gøre deres egne drømme til virkelighed – om det er sanketure, køkkenhaver eller nyt liv i byens industrikøkkener og medborgerhuse.

”Det er lige i Brøndbys ånd at mobilisere alle lige fra virksomheder til naboer og foreninger for sammen at udvikle madkulturen og skabe noget, der er den ”længste”. Jeg glæder mig derfor meget til, at ’Det længste bord’ kan være med til at styrke de fællesskaber, der opstår, når man sidder sammen ved middagsbordet. Så vi i Brøndby kan spise os til gladere, sundere og stærkere fællesskaber,” siger Borgmester i Brøndby Kommune, Maja Højgaard.

Gode fællesmiddage med stor deltagelse og højt engagement opstår ikke af sig selv. Derfor vil den erhvervsdrivende fond Democracy x træne projektets deltagere i værtskab og samfundslederskab. Democracy x står også bag Danmarks nationale klimahandledag, der på tre år har mobiliseret 250.000 danskere i selv at handle og deltage i den grønne omstilling. Direktør i Democracy x, Rune Baastrup, siger:

”Vi skal ikke stoppe grøn mad ned i halsen på nogen. Tværtimod bygger vi på fællesskabernes egne ønsker og initiativlyst. Mange vil nemlig gerne styrke deres fællesskaber, leve sundere og passe på klimaet. Når vi bygger på folks ægte motivation, kan nye madvaner sprede sig hurtigt og blive det nye ’normale’. Det er den effekt, vi vil skabe, og som andre kommuner vil kunne kopiere”. 

Målt på antallet af tomme suppetallerkener og den ivrige snak i salen, så har ’Det længste bord’ nu taget et godt første skridt frem mod at skabe begejstring for at lave mad og at give grøntsagerne en lidt større rolle end hidtil i den danske madkultur.

Direktør i Meyers Madhus, Peter Rønn-Petersen, siger:

”Madglæden og velsmagen er magiske ingredienser, som vi skal gøre det let for Brøndbyborgerne at række ud efter. Når tilløbet til det grønne spring i vores madkultur ikke er slået mere igennem, handler det i høj grad om, at vi har brug for smagsoplevelser sammen, der kan rykker os, ligesom vi skal have de grundlæggende kompetencer at bygge på for at kunne skabe mere grønne måltider også i en travl hverdag. Alt det har vi en helt unik mulighed for at opnå i Brøndby med Det længste bord”.

Læs mere om infomødet projektet på Brøndby Kommunes hjemmeside

For yderligere information kontakt:
Projektleder Sif Juhl Jacobsen på sjj@demx.dk eller tlf. 31589855  

Hvem og hvad: Vi er en ny organisation med gammel erfaring..., der på tværs af temaerne/udfordringerne, ønsker at finde svarene sammen med de mennesker / samarbejdsparnere, der ønsker at løse udfordringerne. Vi kender nogle svar / løsninger, men vil blive klogere på...

Hvorfor gør vi det?: Fordi fordi, omverdensanalyse, visioner, kollektive problemer, kollektive løsninger. Alt det vi tror på.Vi har erfaring, og nu er vi nysgerrige på de næste skridt i arbejdet for at løse udfordringerne. Internationalt, national, regionalt

Partners: Vi arbejde sammen med...

Sif Juhl Jacobsen
Projektleder